Erwtensoep
- 1 kg Spliterwten
- 4 lt Water
- 2 Prei met het groen
- 1 Knolselderij in blokjes
- 1 Aardappel vastkokend
- 1 Winterwortel
- 2 Peterseliewortel
- 1 bos Platte Peterselie
- 1 bos Selderij
- 2 Uien
- 2 Laurier
- 5 Kruidnagels
- 1 stukje Foelie
- 0,5 kg Hamschijf
- 200 gr Zuurkoolspek
- 1 Schouderkarbonade
- 2 Rookworsten
- Peper
- Zout
- Worcestersaus
-
Zet de spliterwten met het vlees zonder de rookworst, het groen van de prei, de selderijstelen, een halve bos peterselie, de winterwortel, peterseliewortel, ui, laurier, kruidnagel en de foelie op met het water. Bestrooi het flink met zwarte peper. Laat het water aan de kook komen en schuim regelmatig af.
Kook dit voor ca. 1,5 uur totdat de erwten gaar zijn. Het vlees is dan ook gaar.
-
Maak in de tussentijd de knolselderij schoon en snij in blokjes. Snij de prij in ringen. Snij de aardappel in blokjes. Snij het selderijblad en de peterselie fijn.
-
Neem als de erwten gaar zijn de overige groentes en het vlees uit de pan en pureer de erwten tot een homogene massa.
-
Voeg de rauwe groentes toe op basis van bereidingstijd. Eerst de knolselderij. Vijf minuten later de aardappel en na nog eens tien minuten de prei. Met de prei kan ook de rookworst toegevoegd worden.
-
Laat dit nog een kwartier doorpruttelen en voeg dan de in blokjes gesneden wortel, in blokjes gesneden peterseliewortel en het schoongemaakte en klein gesneden vlees toe. Voeg ook het selderijblad toe. Laat dit nog even opstaan.
-
Neem de pan van het vuur en voeg de peterselie toe.
Breng op smaak met zout & peper en evt. de worcestersaus