Coq au vin
- 4 Kippenbouten of 8 pootjes
- 250 gr Wortelen
- 1 Ui
- 2 tn Knoflook
- Olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 150 gr Gerookte spekblokjes
- 2 el Bloem
- 0.5 tl Rode wijn niet te zware
- 0.25 tl Kippenbouillon
- 0.5 tl Suiker
- 2 takjes Tijm
- 2 blaadjes Laurier
- 1 el Peterselie
- 250 gr Sjalotjes
- 250 gr Kastanje champignons
- 25 gr boter om in te bakken
-
Ontvel de kip en maak er 8 gelijke stukken van.
-
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
-
Schil de wortelen en snij in stukken van circa een halve cm dik.
-
Bak de kip in het olie rondom bruin. Haal ze daarna uit de pan en bestrooi ze met peper en zout.
-
Bak in het overgebleven vet de spekblokjes half uit.
-
Voeg de ui, knoflook en wortel toe en bak tot de ui glazig is.
-
Zet het vuur laag en voeg de bloem toe totdat het vet begint te binden.
-
Voeg al roerend de wijn toe en zet het vuur wat hoger.
-
Voeg de bouillon, kip, suiker, tijm en peterselie toe.
-
Breng het aan de kook en laat het minstens 40 minuten sudderen op een laag pitje.
-
Pel de sjalotjes en bak ze rondom in de boter. Laat ze de laatste 10 minuten mee stoven met de rest.
-
Snij de champignons en bak ze in de boter. Deze voeg je vlak voor het serveren toe aan de rest.
-
Haal de tijm, peterselie en laurier er uit.
-
Serveer met verse fijngehakte peterselie.
Lekker met aardappels, puree, pasta of brood.